החקלאות היא צרכנית המים מספר אחת בישראל: בשנת 2010, לדוגמה, השתמשו החקלאים בלא פחות מ- 664.5 מלמ"ק (מיליון מטר מעוקב), כשלשם השוואה התעשייה נזקקה ל- 88.7 מלמ"ק והמגזר הביתי השתמש ב- 665.6 מלמ"ק (כשמתוכם כ- 100 מלמ"ק הוקצו לרשות הפלסטינית או הועברו לירדנים).
הכמות האדירה של המים המשמשת לצרכי חקלאות היא מקור ללא מעט ביקורת, שהרי חלקה של החקלאות בכלכלת ישראל הוא כ- 2%, ומאחר שמדובר במשאב שאינו נמצא בשפע בארץ.
יחד עם זאת חשוב להדגיש כי חלק ניכר מהמים בהם משתמשים החקלאים לגידולים השונים אינו מים שפירים (כלומר מים שניתן לשתות אותם) אלא מי קולחין ומים מליחים.
למעשה, החקלאות בישראל היא אחת המתקדמות בעולם מבחינת השימוש במי קולחין ומים מליחים, ומדי שנה מפותחות דרכים חדשות לנצל מים אלה לטובת גידולים חקלאיים שונים.
לפרטים נוספים צרו עימנו קשר
הנגב נתפש בעיני רובנו כאזור צחיח, אבל מסתבר שבעומק האדמה ישנן כמויות אדירות, כמעט אינסופיות, של מים.
מים אלה נמצאים במעבה האדמה, בעומק של כמה מאות מטרים, ורמת הכלור בהם היא בין 1,500 ל- 2,000 מ"ג לליטר (לשם השוואה, במים הזורמים לאורך המוביל הארצי יש כ- 200 מ"ג כלור בליטר ובמים מותפלים רק 25 מ"ג).
מים אלה, באופן טבעי, אינם מתאימים לשימוש ביתי, אולם מרכז המחקר והפיתוח של רמת נגב – מרכז ניסויים מהמתקדמים בעולם בתחום החקלאות המדברית, השוכן על שפת נחל הבשור, כ- 30 ק"מ דרומית לב"ש – הצליח לפתח זנים רבים של גידולים חקלאיים שניתן להשקותם במי תהום מליחים אלה.
מו"פ רמת הנגב, אותו הקים יואל דה מלאך ז"ל (שאף זכה על מפעל חייו מרשים זה בפרס ישראל בשנת 1986), אחראי בין השאר לשיטה חדשנית לגידול עגבניות שרי מתוקות במיוחד (המים המליחים יוצרים עקה הגורמת לפרי לייצר יותר סוכר).
בנוסף מגודלים באזור זיתים שזוכים לשבחים בכל העולם, מלונים מתוקים במיוחד, גפנים, פלפלים, תבלינים רבים ועוד ועוד.
השנים השחונות הרבות, והעובדה כי גם לפניהן ישראל לא הייתה משופעת במים, אילצו את המדינה להשקיע משאבים רבים במציאת מקורות מים נוספים – ובראשם השבת מי קולחין.
ההשקעה הרבה, הן מבחינת כסף והן במחקר ובידע, הניבה פירות מוצלחים במיוחד: בשנת 2010 כבר עמד השטח החקלאי שהושקה במי קולחין על לא פחות מ- 1.2 מיליון דונם, ובסך הכל כ- 40% מהשטחים המוקצים לחקלאות בישראל נהנו ממי קולחין באיכות נאותה (משרד הבריאות מפקח על השימוש במים אלה באופן שוטף).
כדאי לדעת שאחוז השימוש במי קולחין בישראל הוא הגבוה ביותר בעולם, ובשנת 2010 הוא כבר עמד על 86%!
לניצול המשמעותי של מי קולחין לחקלאות ובכלל ישנו יתרון חשוב נוסף: הפגיעה באיכות הסביבה מצטמצמת במידה ניכרת, כך שמדובר ברווח כפול ומכופל.
לפרטים נוספים חייגו אלינו